هفت نکته از قورباغه، شاه دوزیستان
دوزيستان حلقه اتصال آبزيان و جانوران خشکي به واسطه سازگاريهايشان با دو محيط آبي و خاکي براي ماندگار ماندن در محيط زيست به خوبي تجهيز شدهاند. با اين وجود، زيستگاه آنها نيز از تخريب بشري مصون نمانده است.
در محيطهاي حفاظتشده امروز، چرخههاي هرم غذايي پوشش بيشتري دارد و پرندگان شکارچي و محيط آبي روينده گياهان آبي و حشرات مختلف امکان نمايش بيشتري از اهميت هر يک از جانوران چرخه وجود دارند. قورباغهها گونهاي پر سر و صدا از دوزيستان هستند که نقش آنها در این محیطها بسیار مورد بررسی قرار گرفته است. آنها با کنترل جمعيت بسياري از حشرات و موجودات ديگري مانند مارها، خزندگان، مارمولکهاي کوچک جثه و حتي در برخي موارد خفاشها به سلامت طبيعت کمک ميکنند. آنها به حالت نشسته انتظار طعمه را میکشند و برای حفظ بقای خود در چرخه به شکار میپردازند.
سایر نکات درباره قورباغهها:
- انواعي از قورباغههاي سمي در دنيا وجود دارد اما گونههاي قورباغه که در ايران شناسايي شدهاند هيچکدام زهرآگين يا براي انسان خطرناک نيستند.
- بهطور کلي هفت گونه قورباغه در ايران وجود دارد که يک گونه از آنها معروف به «قورباغههاي بلوچي» در ناحيه جنوب تا جنوب شرق کشور زيست ميکنند همچنين دو گونه قورباغه درختي، دو گونه قورباغه مردابي و دو گونه قورباغه جنگلي در بخشهايي از شمال کشور و نواحي زاگرس وجود دارند.
- بزرگترين عامل تهديد کننده دوزيستان تخريب و آلوده کردن زيستگاه آنها است و بشر در قرن اخير با بي توجهي نسبت به اين مسائل آسيبهاي زيادي به دوزيستان بويژه قورباغهها که اغلب آبزي هستند، رسانده و با سدسازيهاي گسترده باعث از بين رفتن محل و مامن زيستي قورباغهها شده است.
- طي سالهاي گذشته تعداد قابل توجهي از قورباغهها در آزمايشگاهها مورد بررسي و آزمايش دانشجويان و دانشآموزان قرار ميگرفتند اما اکنون قوانين حمايت از حيوانات سختگيرانهتر شده است و از اين گونهها حمايت بيشتري ميشوند.
- طبق بررسيهاي انجام شده درباره دوزيستان کشور که اغلب قورباغهها و وزغها هستند، در سي سال اخير سي و يک نوع بيماري شامل قارچها و کرمهاي انگلي گزارش و ثبت شدهاند. برخي از بيماريهاي مربوط به دوزيستان بهصورت عمومي و طبيعي وجود دارند و طيفي از اين بيماريهاي فراگير بر اثر ورود فاضلابهاي انساني به رودخانهها و منابع آبي به وجود ميآيد.
- قورباغهها به دليل زندگي در محيطهاي مرطوب مستعد تهاجم باکتريها و قارچهايي هستند که ميتوانند موجودات را در طبيعت از بين ببرند اما خصوصيات ضدباکتريايي و قارچي پوست قورباغهها با اين عوامل مقابله ميکند. اکنون همين ويژگي در طب به کمک بشر آمده است تا براي ساختن داروهاي مربوط به ترميم پوست و خاصيت ضد باکتريايي و ضد ميکروبي از آن استفاده شود.
- قورباغهها داراي پاهاي کشيده براي جهيدن و پوستي صافتر نسبت به وزغ ها هستند و بيشتر در محيطهاي آبي ديده ميشوند و بهلحاظ ظاهري بين انگشتان پاي قورباغه اغلب پردههاي گسترش يافتهاي جهت شنا کردن وجود دارد.
- اينهنگ دوستدار محيط زيست، کارهاي استوديويي براي حمايت از حيوانات نيز دارد. آنهايي که پويانمايي "داروگ" ما را نديدهاند، ميتوانند آن را از اينجا دانلود کنند. انيميشن داروگ يکي از اولين کارهاي ما بوده است.