کاربرد فناوری مدیریت پارچینا در آبیاری

  • مدیریت یکپارچه انتقال آب پارچینا در ای نهنگ
    مدیریت یکپارچه انتقال آب پارچینا در ای نهنگ

ایجاد مسیرهای آبی با اتصالات میانی در محل درختان و گیاهان امکان صرفه‌جویی در مصرف آب و بهره وری بیشتر آب را فراهم می‌کند. چند سالی است که با تغییر اقلیم و انواع ناپایداری های جوی هزینه باغداری به شیوه گذشته از درآمد باغداری پیشی گرفته است. این افزایش هزینه‌ها کشاورزان را با سختی روز افزون زندگی مواجه می‌کند. پیشگیری از حوادث غیرمترقبه بخشی از زندگی آحاد مردم را درگیر خود کرده است. در این خصوص، بهتر به نظر می‌رسد از امکانات موجود استفاده بهینه داشته باشیم تا ضمن افزایش بهره‌وری پیشگیری نیز کرده باشیم.

هر قدر برنامه‌ریزی کرده باشیم شرایط اقلیمی مناسب‌تری داریم. کاربرد فناوری موثر در کنترل و دفع آفات و بیماری‌ها و از آن مهمتر آبیاری سلامت محصولات کشاورزی را تضمین می‌کند.

ايجاد مسيرهاي آبي و انتقال آب‌ها در مسيرهاي مديريت شده در سطح زمين يکي از راه‌هاي مديريت آب است. هر قدر اين فرآيند بهينه‌تر انجام شود، بهره‌وري مسير آبي بيشتر مي‌شود. در اينجا، دو نوع انتقال وجود دارد: يکي انتقال خود آب‌ها و ديگري انتقال به وسيله آب که پس از ايجاد کانال يا مسير آبي صورت مي‌گيرد. هر قدر موقعيت جغرافيايي بهتر سنجيده شود هزينه اجراي چنين طرح‌هايي کمتر مي‌شود. در اين زمينه طرح بزرگي براي رساندن آب به مناطق مرکزي و کم آب کشور آغاز شده است،هدف از اين طرح انتقال آب از طريق لوله‌هاي انتقال بين شهرهاي نيمه جنوبي و مسير خوزستان، کرمان، اصفهان و يزد بود. اين نوع از انتقال آب يکي از مهم‌ترين فوايد ايجاد مسيرهاي آبي را از بين مي‌برد، که همانا ايجاد مسيري براي انتقال کالاها مي‌باشد. رودهاي مصنوعي و هم‌چنين طرحي مثل کانال بزرگ با در نظرگرفتن رود به عنوان بستر انتقال ثروت و کالا، عمر طولاني‌تري براي خود به وجود مي‌آورد. در واقع، اين طرح همه جانبه نبوده و هدف آن صرفا پاسخگويي به مساله کمبود آب در اين شهرها بوده است. در صورتي که يک طرح همه‌جانبه با در نظر گرفتن قوانين فيزيک و مطالعه همه جانبه نقشه‌هاي توپولوژيکال جغرافيايي مي‌تواند هم مساله کم‌آبي در اين مناطق را حل کند، هم به انتقال کالاها و ثروت کمک کند. امروز، در سيستان هنوز خط راه‌آهن به طور کامل اجرا نشده است. ايجاد مسيرهاي آبي براي انتقال کالا با حذف هزينه‌هاي انواع ديگر انتقال که صرفه کمتري دارند (بسته به موقعيت جغرافيايي) گزينه بهتري است.
سامانه مدیریت آبیاری پارچینا، طرحي در اين زمينه است که متناسب با پستي بلندي‌هاي زمين مسيرهاي مشخص ايجاد کانال‌ها و درياچه‌هاي مصنوعي ارانه مي‌دهد. قبلا در اي نهنگ طرحي براي شناسايي رودهاي ايران داشتيم. نرم‌افزار رودخانه که به معرفي رودخانه‌هاي ايران مي‌پرداخت، از نتايج آن بود. مديريت آب همزمان، هم مشکلات اقتصاد را حل مي‌کند و هم در رفع نيازهاي اجتماعي موثر است. شهرنشيني امروز، با پيچيدگي‌هاي چند متغيره به مديريت آب در اين سطح نيازمند است. اجراي طرح‌ها بايد هم مسائل اقتصادي را در نظر بگيرد و هم آينده‌نگرانه مسائل را حل کند. مساله امروز آب است، مساله فردا انتقال است. در واقع، مساله انتقال همين امروز هم شروع شده است؛ شهرها و شهرداري‌ها هر قدر تلاش مي‌کنند تا جاده‌هاي بزرگتري ايجاد تا سيل جمعيتي را در آن جا کنند، آلودگي بيشتري را توليد مي‌کنند. اين آلودگي‌ها در چرخه‌اي که ايجاد مي‌شود به خشک‌تر شدن زمين مي‌انجامد و بحران آب را از آني که هست وخيم‌تر مي‌کند. بسياري از جابجايي‌ها امروز با هدف شغلي انجام مي‌شود. حذف انتقال‌هاي جاده‌اي کالاها و استفاده از بسترهايي مثل راه‌آهن يا مسيرهاي آبي قطعا يکي از انتخاب‌هاي مديران آينده است.

با اعمال روش‌هاي بهينه ايجاد مسيرهاي آبي و تهيه مخازن ذخيره آب در باغچه‌هاي کوچک هم امکان پذير است. در اينهنگ مديريت آب همزمان با استفاده از آب خاکستري انجام مي‌شود. مخزن شني آب را تصفيه مي‌کند و آب تصفيه شده به باغچه منتقل مي‌شود. به اين کار در اصطلاح انگليسي irrigation management (مديريت آبياري) گويند، که در اين ويدئو آمده است:

***زندگي بدون نهنگ ممکن نيست*** کانال ای نهنگ: @enahang، کانال پارچينا: @parchina